Sidhuvudbild

Om förskolan

Svea Montessoriförskola

Inledning
Svea Montessoriförskola är en ekonomisk förening som drivits sedan 1988. Idag har vi två avdelningar, Lilla Svea och Stora Svea med plats för totalt 28 barn. Vi har skräddarsydda lokaler i ett gammalt charmigt hus centralt i Djursholm. Tomten är solig, rolig att leka på och det är nära till grönområden.

Svea Montessoriförskola förknippas med värme, glädje och små arbetsgrupper. Ett mycket stort engagemang hos föräldrar och personal ökar barnens välbefinnande.

Svea är en förskola där barnen får vara ute mycket. Främst i den egna trädgården men även under utflykt en gång i veckan. Att vara ute är viktigt för barnens motorik och nyfikenhet.

De viktigaste uppgifterna är att ta tillvara barnens lust att lära och barnens förmåga att likt svampar suga i sig grundläggande kunskap och utvecklande färdigheter från en stimulerande miljö. Gemensamt är att barnen alltid kommer i första hand och att lärarna har en gedigen utbildning inom såväl montessoripedagogiken som förskoleutbildning enligt Lpfö 18.

Som förälder är du delaktig i förskolan, du får en stor inblick i verksamheten och chans till att påverka ditt barns vardag. Deltagande sker genom styrelsearbete, arbetsgrupper och vikariedagar på förskolan.

Att vara "Sveabarn" är att komma till en varm hemliknande miljö med kärleksfulla lärare. Lunchen är en stund för avkoppling och matglädje. Att vara "Sveaförälder" är att arbeta aktivt för att ge skolans personal möjligheter att skapa världens bästa förskola.Pedagogiken
Montessoripedagogiken innebär att varje barn under sina olika mognadsstadier är speciellt mottagliga för olika slags kunskap och att det därför är viktigt att ta tillvara de här "känsliga" perioderna. Frihet att välja aktivitet och möjlighet att arbeta ostört i egen takt är två viktiga förutsättningar för att lära och utvecklas till en självständig och harmonisk människa.

Montessorimaterialet är utvecklat för olika intresseinriktningar och mognadsstadier.